Čitateljski klub za odrasle

ŠTO JE ČITATELJSKI KLUB?

Čitateljski klub temelji se na grupi čitatelja (6-12 sudionika) koji čitaju odabranu knjigu, nakon čega slijedi zajednički sastanak i grupna rasprava.

KOLIKO ČESTO SE ODRŽAVAJU SASTANCI?

Sastanci se održavaju subotama, jednom mjesečno. Datumi održavanja sastanaka unaprijed su dogovoreni među članovima Kluba.

KOLIKO DUGO TRAJU SASTANCI?

Za sastanke je predviđeno sat vremena.

TKO BIRA KNJIGE KOJE SE ČITAJU U KLUBU?

Voditelj Kluba bira knjige na temelju svog čitateljskog iskustva uz uvažavanje interesa članova Kluba. Na kraju svakog sastanka priprema prijedlog naslova za iduće čitanje koji je okvirno predviđen Programom rada Čitateljskog kluba Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec.

TKO VODI RASPRAVE ČITATELJSKOG KLUBA?

Raspravu vodi voditelj čitateljskog kluba / moderator.

KAKO IZGLEDAJU RASPRAVE?

Način razgovora o knjizi u čitateljskoj grupi nije formalan, kao u nastavi književnosti, nije riječ o formalnoj interpretaciji. Članovi u grupi imaju priliku iznijeti svoje vlastite doživljaje, mišljenja o pročitanom, mijenjati perspektive. Razgovor je usmjeren na tekst i na ono što taj tekst izaziva u čitatelju. Veličina grupe i pravilo o međusobnom uvažavanju omogućuju da svi jednako sudjeluju i da se sva mišljenja poštuju, što pozitivno utječe na razvijanje sposobnosti izražavanja, samopouzdanja u iznošenju mišljenja pred drugima i argumentiranja. Moderator brine da se rasprava s digresija pravovremeno vraća na pravi put.

KOJI JE CILJ RASPRAVA?

Raspraviti o pročitanoj knjizi na neobavezan, ali konstruktivan način i uz to se dobro zabaviti. Različitost mišljenja članova nerijetko dovodi do žustre i zanimljive rasprave, a komentira se sve što se članovima učini zanimljivim tijekom čitanja – stil pisanja, karakterizacija likova, odnosi među likovima, osjećaj koji se javi tijekom čitanja knjige, lijepe misli koje potiču buru naših misli…

POSTOJI LI KOMUNIKACIJA IZMEĐU SUSRETA?

Komuniukacija među članovima grupe odvija se putem maila, obično jednom mjesečno kad članovi od voditelja Čitateljskog kluba dobivaju izvješće s prethodnog sastanka ili neke druge službene obavijesti. Neformalnan vid komuniciranja odvija se putem viber grupe Čitateljskog kluba koju vode moderatori Čitateljskog kluba.

KOJA JE DOBROBIT ČITATELJSKOG KLUBA?

Za voditelje: usavršavanje vještine upravljanja grupom, vježbanje vođenja rasprave, stjecanje samopouzdanja.

Za članove: jačanje čitateljskog iskustva, bogaćenje rječnika, vježbanje kritičkog mišljenja i izražavanja, argumentiranog raspravljanja, poticanje mašte, socijalizacija…

Za knjižnicu: stvaranje ugodnog čitateljskog utočišta, mogućnost utjecaja na razvoj kulture čitanja u društvu, prepoznatljivost u zajednici, razvijanje čitateljske zajednica koja jača ljubav prema čitanju, razvija komunikacijske i čitateljske vještine i prije svega potiču ljude na druženje.

Za zajednicu: kvalitetno osmišljeno slobodno vrijeme građana, načitani građani.


„Više od svega želim da cijeli svijet jednom bude kao čitateljska grupa – mjesto na kojem se razlike poštuju, prostor u kojem gradimo smisao cjeline iz pojedinačnih značenja, arena u kojoj se borimo za što više osmijeha i za što više različitih perspektiva koje nas raduju i povezuju. Jer, u konačnici, čitateljska grupa je mjesto gdje možemo biti ono što jesmo i prihvatiti drugoga onakvog kakav jeste. Ima li što bolje od toga?”

Ivana Bašić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, posebno aktivna na promicanju terapijskog djelovanja književnosti. Autorica knjiga “Biblioterapija i poetska terapija” i “O čitateljskim grupama – metodički priručnik s primjerima dobre prakse”.

Korišteni izvori: Mrežne stranice Gradske knjižnice Rijeka i knjiga O čitatljskim grupama : metodički priručnik s primjerima dobre prakse. Balans: Zagreb, 2014.


 

Voditelji Čitateljskog kluba:


Hrvoje Džanko, dipl.bibl., informator na Općem odjelu Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec

Ivana Brez Murk, učiteljica klasičnog baleta i pasionirana čitačica

Dina Kraljić, prof. / dipl.bibl., voditeljica Županijske matične službe za narodne i školske knjižnice Međimurske županije