Informacije za korisnike

Upis i posudba
Knjižnica "Nikola Zrinski" Čakovec

Upis

Članstvo vrijedi godinu dana od dana upisa, uz iznimku privremenih korisnika kojima članstvo vrijedi 60 dana. Upis u Knjižnicu naplaćuje se prema važećem cjeniku.

Prilikom upisa korisnik je dužan predočiti osobni dokument sa slikom. (umirovljenici moraju predočiti dokaz o mirovini, studenti važeći indeks ili potvrdu fakulteta, nezaposleni potvrdu Zavoda za zapošljavanje).

Korisnička prava ostvaruju se isključivo uz predočenje članske iskaznice, građa se ne može posuditi uz predočenje fotokopije ili fotografije iskaznice. Član je odgovoran za svu štetu nastalu posudbom iskaznice trećim osobama.

Gubitak iskaznice mora se prijaviti unutar 3 dana djelatniku Knjižnice. Za svaku zloupotrebu članske iskaznice član je odgovoran sve dok ne obavijesti Knjižnicu o njezinom gubitku.

Član je dužan čuvati posuđenu građu, gubitak i oštećenje građe naplaćuje se prema važećem cjeniku.
Posudba

Korisnik može posuditi 6 jedinice građe - 4 knjige + 2 multimedije Po potrebi korisnik može posuditi više dodatnih knjiga na pomoćni džepić, pomoćni džepić naplaćuje se jednokratno 1 € prema važećem cjeniku.

Rokovi posudbe: 1. knjige (tiskane/zvučne): 21 radni dan 2. audiovizualna građa (CD, DVD, CD-ROM,...): oko 5 dana (korisnik se pri zaduživanju obavještava o točnom datumu povrata građe)
Produženje roka posudbe: 1. knjige -produženje do 3 puta - rezervirani naslovi se ne produžuju!
2. audiovizualna građa nema mogućnost produženja
Knjige se mogu produžiti unutar roka posudbe telefonski ili osobno u Knjižnici. Knjige je moguće produžiti osobnim dolaskom u Knjižnicu, putem e-maila, telefonski ili online.

Prekoračenje roka posudbe: 1. knjige – 0,10 € po danu i jedinici građe prema važećem cjeniku.
2. audiovizualna građa- 0,50 € po danu i jedinici građe prema važećem cjeniku. U slučaju da se građa ne vrati 14 dana od roka isteka šalje se obavijest na kućnu adresu koja se naplaćuje 1,0 € prema važećem cjeniku.
Po potrebi korisnik može rezervirati knjigu, rezervacija se naplaćuje 0,70 €.
Građa Studijskog odjela i Zavičajne zbirke može se koristiti isključivo u prostoru Knjižnice.
Časopisi i dnevne novine koriste se isključivo u prostoru Knjižnice. Usluga fotokopiranja vrši se isključivo iz fonda Knjižnice i u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima.

Pravilnik je dostupan na https://www.kcc.hr/pravilnik-o-uvjetima-posudbe/
Cjenik
Pravilnik o uvjetima posudbe
Radno vrijeme

Radno vrijeme Knjižnice "Nikola Zrinski" Čakovec

Radne subote za 2024. godinu

Radne subote

PUSČPSN
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Darivanje knjiga knjižnici
Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec darove smatra dobrodošlima i prihvaća knjižničnu građu koja odražava interese i potrebe korisničke zajednice, a u skladu je s unaprijed određenim kriterijima nabave i izgradnje knjižničnoga fonda.

No, bez obzira na želju darovatelja da pomogne Knjižnici i primjereno udomi knjige ili drugu građu, darovi se uvijek ne uklapaju u stvarne potrebe korisnika i prostorne mogućnosti Knjižnice.

Iz navedenih razloga Knjižnica nije uvijek u mogućnosti prihvatiti sve ponuđene donacije.

Koje knjige Knjižnica najviše treba?

– knjige kojima možemo zamijeniti uništene knjige iz vlastitih zbirki

– knjige koje pripadaju zavičajnom izdavaštvu, u svrhu izgradnje i nadopune Zavičajne zbirke

Koje knjige Knjižnica ne uvrštava u svoje zbirke:

– uništene knjige (prljave, vlažne, podcrtane i išarane knjige, necjelovite knjige i slično)

– zastarjele knjige (neaktualna građa, sadržajno zastarjela građa, građa neprimjerena korisnicima, građa koja nije relevantna, dječje knjige koje više nisu privlačne današnjim generacijama i slično)

– dotrajale knjige (pohabane uslijed učestalog korištenja)

– knjige kojih Knjižnica ima u dovoljnom broju i u dobrom su stanju

– referentnu građu koju Knjižnica već ima

– školske udžbenike

– serijske publikacije

Postupanje s knjigama koje želite darovati Knjižnici „Nikola Zrinski” Čakovec:

– na adresu opci_odjel@kcc.hr obavezno pošaljite ispunjeni Obrazac za darivanje o darovanju građe (datum, ime i prezime darovatelja, e-mail) i popis knjiga sa sljedećim podacima:

Prezime, ime autora. Naslov. Mjesto izdavanja: Nakladnik, godina izdavanja.

Preuzmi obrazac za darivanje građe

Ukoliko Knjižnica dio darovane građe smatra nepotrebnim za zadržavanje može građu proslijediti drugim knjižnicama, ustanovama, udrugama kojima bi ta građa bila potrebnija, darovati građu u humanitarne svrhe ili postupiti kao s drugom otpisanom knjižničnom građom.