Bibliobus

raspored_bibliobusraspored_bibliobus_hower
Kontakti
VODITELJI: Vida Premuš i Miljenko Domjanić

Mob : +385 98 9044 878
E-mail: bibliobus@kcc.hr

Knjižnica na "Kotačima"
Bibliobus je pokretna (putujuća) knjižnica. Bibliobus omogućuje korisnicima pristup znanju, informacijama i zabavi korištenjem knjiga i drugih medija u naseljima gdje nema uvjeta za druge oblike djelovanja narodne knjižnice.
Fond Bibliobusa čini cca 11.000 jedinica knjižnične građe, od čega se cca. 4.000 nalazi u samom Bibliobusu. Fond Bibliobusa pretraživ je putem on-line kataloga.
Fond čine: slikovnice, dječje knjige, lektire, stripovi, klasična i suvremena djela književnosti,popularno-znanstvena literatura, zbirka igranih, dokumentarnih i crtanih DVD filmova, referentna zbirka.
IZ PROŠLOSTI BIBLIOBUSNE SLUŽBE Počeci bibliobusne službe sežu u 1957. godinu kada su knjige u sanducima kolale po selima Županije. Prvo namjensko vozilo pokretne knjižnice krenulo je na svoje putovanje u listopadu 1979. godine kada je bibliobus u svom dvotjednom ciklusu obilazio 19 stajališta, a bio je prava mala atrakcija.
Nakon 24 godina od osnutka bibliobusne službe, staro je vozilo u prosincu 2003. godine zamijenjeno novim, koje i danas u svom dvotjednom ciklusu obilazi 29 stajališta u Županiji.
Informacije o pravilima posudbe
PRAVILA POSUDBE
Učlanjenje u Bibliobus je BESPLATNO (članarine financiraju općine i tvrtke).

Članska iskaznica je trajna i naplaćuju se jednokratno 10 kn. Korisnik je dužan predočiti člansku iskaznicu prilikom zaduživanja knjiga.

Svaki korisnik može odjednom posuditi 4 JEDINICE GRAĐE (3 knjige + 1 DVD ili CD ili 2 knjige + 2 DVD-a ili CD-a).

Građa se posuđuje na rok od 60 DANA, nakon čega se, u slučaju nevraćanja, naplaćuje zakasnina prema važećem cjeniku Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

U slučaju nevraćanja, šalje se obavijest o nevraćenoj građi, te se trošak za obavijest naplaćuje 10 kn.

Rok posudbe moguće je produžiti 3 puta, i to najkasnije 1 dan prije isteka roka zaduženja. Rok posudbe knjiga moguće je produžiti osobno u Bibliobusu ili putem telefona.

Korisnici su dužni čuvati knjižničnu građu i vraćati ju na vrijeme, kako bi i drugi korisnici mogli uživati u njenom čitanju.

Novosti i događanja za korisnike Bibliobus-a

3. listopada 2022.
Kultura se fura, ugovorena nabava novog bibliobusa
Projekt „Kultura se fura“ aktivan je punih godinu dana, a 28. rujna dobio je dodatnu dimenziju. Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec kao korisnik projekta ugovorila je nabavu bibliobusa s trgovačkim društvom Autobus d.o.o. iz Zagreba. Nakon provedenog postupka javne nabave ugovorena cijena novog vozila Bibliobusne službe iznosi 2.325.600,00 kuna (2.907.000,00 kuna s PDV-om), a ugovor su potpisali ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan i direktor Autobusa d.o.o. Robert Vrhovski. Projekt “Kultura se fura” u vrtiće i domove umirovljenika dovodi čitalačke radionice  “Bibliobusna služba Međimurske županije je s radom započela 1979. godine i to upravo u Mjesecu hrvatske knjige, 30. listopada, kada je stiglo prvo vozilo […]
25. veljače 2022.
Konferencija o projektu “Kultura se fura”
Danas, 25. veljače 2022. godine, održana je početna konferencija projekta “Kultura se fura”, čiji je cilj promicanje čitalačke pismenosti i kulture čitanja od najranije do najstarije dobi u ruralnim područjima Međimurske županije. Korisnik projekta je Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec, a partneri su Grad Čakovec i Međimurska županija. Projekt “Kultura se fura” prijavljen je na Poziv “Čitanjem do uključivog društva” Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske koji je dio Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ugovorena vrijednost projekta je 3.358.734,43 kune, od čega Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 2.854.924,26 kuna, a Republika Hrvatska iz Proračuna sufinancira 503.810,17 kuna. […]