Dječji odjel

Natalija Hrženjak Šopar, knjižničarka
Mirjana Klinčević, knjižničarski suradnik

Kontakt: tel. 040 310 595 kućni 21
E-mail: djecji_odjel@kcc.hr


Dječji odjel namijenjen je djeci predškolske i školske dobi, mladima i roditeljima koji u njemu mogu naći nešto za sebe.

Sadržajima koje nudi obogaćuje dječje spoznaje, pruža im mogućnost druženja s drugom djecom i odraslima, bogati njihov emocionalni svijet i potiče razvoj kulturnih navika.

Dječji odjel nudi velik izbor slikovnica za djecu mlađe dobi, knjige za djecu osnovnoškolske dobi, literaturu za roditelje, stripove, micro:bit, zvučne knjige, DVD s animiranim, dječjim i dokumentarnim filmovima. U knjižnici se mogu pročitati časopisi: Moj planet, Prvi izbor, Zrno, Školske novine, Književnost i dijete, Libri & liberi, kao i stariji brojevi Modre laste, Smiba, Tomice i prijatelja, Mikija Maxa, Toma & Jerryja, Hello Kitty. U knjižnici se mogu koristiti enciklopedije i riječnici. U online katalogu knjižnice moguće je pretražiti koju sve knjižničnu građu knjižnica nudi.

Na Dječjem odjelu priređuju se raznovrsne tematske izložbe knjiga, izložbe noviteta, literature za roditelje, likovni i literarni natječaji, književni susreti, tribine i radionice.

Izdvajamo: novitete i lektiru, građu iza pulta koja se ne posuđuje, slikovnice, stripove, stručnu građu, većinom prilagođenu djeci i mladima, dječju književnost i književnost za mlade.

Kako postati članom Knjižnice na Dječjem odjelu? Pri učlanjenju upisuju se osobni podaci djeteta u našu bazu podataka i dobiva se članska iskaznica. Ona je trajna i služi za posudbu građe na oba Odjela, a ujedno je i “ulaznica” za Igraonicu “Bamblek”. Članarina vrijedi 365 dana od dana upisa.

Što mogu posuditi na Dječjem odjelu? Ovisno o željama i potrebama moguće je posuditi i ponijeti kući DVD s animiranim, dječjim i dokumentarnim filmovima, slikovnice i knjige; pretraživati internet; u Knjižnici možete koristiti stručne knjige (enciklopedije i rječnike) potrebne za izradu školskih zadaća, referata i seminara. Na raspolaganju vam stoje  i različiti časopisi koje možete čitati u Knjižnici. Na Dječjem se kao i na Općem mogu posuditi i zvučne knjige, donacije Udruge slijepih Međimurske županije, a popis zvučnih knjiga dostupnih za posudbu na Dječjem možete pronaći niže, zatim u online katalogu ili u pdf formatu. Na Dječjem odjelu od proljeća 2018. možete posuditi i micro:bit, više na linku.

Koja su pravila posudbe? Uvijek nosite sa sobom člansku iskaznicu jer bez nje možete samo vratiti knjige. Možete posuditi najviše 6 jedinice građe (4 knjige ili slikovnice + 2 DVD ili CD). Knjižna građa posuđuje se na rok od 21 radni dan, a neknjižna građa (CD, DVD i sl.) na rok od otprilike 5 radnih dana (točan rok na pultu); pravovremeno vraćajte knjige (zakasnina za knjižnu građu po danu i po jedinici građe je 0,50 kn, a za neknjižnu po danu i po jedinici građe 5 kn); tražite produljenja putem telefona (po potrebi, osim rezerviranih knjiga, lektira, CD-a i DVD-a i građe kojoj je prošao rok posudbe); građu možete produžiti najkasnije na dan isteka roka posudbe.

Kako pronaći knjige ili dobiti potrebnu informaciju? Možete zatražiti pomoć knjižničara; možete pretraživati online katalog Knjižnice: pretraživati možete po autoru, naslovu, ključnim riječima i predmetu; građu možete pronaći pomoću oznaka i signatura na policama.

Koje su članske obveze? Uvijek sa sobom nosite člansku iskaznicu, vratite građu na vrijeme i čuvajte ju od oštećenja.

Popis zvučnih knjiga na dječjem odjelu
365 zlatnih priča za laku noć

Andersen H. Christian Bajke i priče

Babić Višnjić S. Upomoć, mama se smanjila

Balog Z. Bosonogi general

Bilopavlović T. Filipini iza ugla

Bitenc J. Twist na bazenu

Blyton E. Pet prijatelja na tragu zločina

Brlić-Mažuranić I. Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Brlić-Mažuranić I. Priče iz davnine

Bruckner K. Sadako hoće živjeti

Carroll L. Alica u zemlji čudesa

Chbosky S.Charliejev svijet

Collodi C. Pinokio

Cvenić J. Čvrsto drži joy-stick!

Čudesni svjetovi Walta Disneya

Dahl R. Charlie i tvornica čokolade

Frank A. Dnevnik Ane Frank

Gaarder J. Djevojka s narančama

Gardaš A. Ljubičasti planet

Gavran M. Svašta u mojoj glavi

Gavran M. Zaboravljeni sin ili anđeo iz Omorine

Gavran M. Zaljubljen do ušiju

Green J. Greška u našim zvijezdama

Grimm W. Grimmove bajke 1

Grimm W. Grimmove bajke 2

Hitrec H. Matko na štakama

Hitrec H. Smogovci

Horvat J. Waitapu

Jelačić-Bužimski D. Trilogija o Martinu

Jurić-Zagorka M. Kći Lotrščaka

Kern Ludwik J. Ferdinand Veličanstveni

Kishon E. Kod kuće je najgore

Kušan I. Koko u Parizu

Kušan I. Ljubav ili smrt

Kušan I. Uzbuna na Zelenom vrhu

Lagerloef S. Legende o Kristu

Lektira za I. i II. razred osnovne škole

Lektira za III. razred osnovne škole

Lektira za IV. razred osnovne škole

Lovrak M. Vlak u snijegu

Molnar F. Junaci Pavlove ulice

Nazor V. Bijeli jelen

Nesbo J. Prdoprah doktora Proktora

Noestlinger C. Konrad ili dijete iz limenke

Pavličić P. Trojica u Trnju

Perrault C. Bajke

Pilić S. Mrvice iz dnevnog boravka

Pregl S. Srebro iz modre špilje

Priče o grčkim bogovima

Primorac B. Maturalac

Prosenjak B. Divlji konj

Rundek M. Haj, ja sam online

Rowling J. K. Harry Potter i kamen mudraca

Rowling J. K. Harry Potter i odaja tajni

Saint-Exupery A. Mali princ

Salten F. Bambi

Sienkiewicz H. U pustinji i prašumi

Spyri J. Heidi

Swift J. Gulliverova putovanja

Šajatović I. Tajna ogrlice sa sedam rubina

Šenoa A. Branka

Tomaš S. Moj tata spava s anđelima

Townsend S. Tajni dnevnik Adriana Molea

Townsend S. Novi jadi Adriana Molea

Twain M.Pustolovine Toma Sawyera

Verne J. Put u središte Zemlje

Wilde O. Sretni princ i druge bajke

Winterfeld H. Timpetill

Novosti i događanja iz dječjeg odjela

5. veljače 2024.
“Pikači i maškare” – izložba literarno-likovnih radova
U siječnju ove godine raspisali smo natječaj vezan uz nematerijalnu kulturnu baštinu pod nazivom „Pikači i maškare”. Kulturna baština oblikuje naš identitet i svakodnevni život, ne pronalazimo je samo u književnosti, visokoj umjetnosti i predmetima, nego i u tradicionalnim obrtima, običajima, hrani, odjeći, povijesnim lokacijama i objektima, različitim vještinama, glazbenim instrumentima, jeziku i usmenoj tradiciji… Cilj ovoga Natječaja bio je upoznavanje djece s običajima svojega kraja, ali i šire, te poticanje djece na izražavanje i literarno stvaralaštvo. Natječaj je bio namijenjen učenicima osnovnih škola te su učenici  mogli  sudjelovati literarnim ili/i likovnim radom. Učenici su pisali zavičajne priče i […]
18. siječnja 2024.
Čitateljska putovnica – program poticanja čitanja
Ove godine pripremili smo vam novi program pod nazivom “Čitateljska putovnica”. Ovim programom želimo potaknuti vas, djecu, ali i vaše roditelje da postanete aktivni članovi naše knjižnice te da zajedno stvaramo kvalitetnu čitateljsku zajednicu. U ovom izazovu možete računati na pomoć nas knjižničara koji ćemo vam pomagati npr. odabrati naslov i sl., a vi ćete s nama dijeliti vaše čitateljske interese. Aktivni čitači posebna su motivacija za naš odjel jer nas potiču na stvaranje novih ideja i potreba okrenutih vama! Da biste postali sudionik ovog programa potrebno je slijediti naša pravila, a ona su: • Teme čitanja bit će […]
18. siječnja 2024.
Literarno – likovni natječaja “Pikači i maškare”
Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec je za početak kalendarske godine raspisala natječaj vezan uz nematerijalnu kulturnu baštinu „Pikači i maškare”. Kulturna baština oblikuje naš identitet i svakodnevni život, ne pronalazimo je samo u književnosti, visokoj umjetnosti i predmetima, nego i u tradicionalnim obrtima, običajima, hrani, odjeći, povijesnim lokacijama i objektima, različitim vještinama, glazbenim instrumentima, jeziku i usmenoj tradiciji… Cilj ovoga Natječaja je upoznavanje djece s običajima svojega kraja, ali i šire, te poticanje djece na izražavanje i literarno stvaralaštvo. Natječaj je namijenjen učenicima osnovnih škola te se može sudjelovati literarnim ili/i likovnim radom. Učenici mogu pisati zavičajne priče i legende, […]