Čitam - mislim na sebe

Čitam – mislim na sebe

instagram profil Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec s preporukama za čitanje za mlade

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija, koja se održava od 15. listopada do 15. studenoga, a kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih, a njegov je moto Misli na sebe – čitaj!

Tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći.

Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec u svom fondu ima velik izbor knjiga za mlade iz raznih područja, od romana, stripova do popularne znanosti, glazbe... S ciljem da se mladi informiraju o naslovima koje im Knjižnica nudi, u svibnju 2022. godine izrađen je instagram profil Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec na kojem smo predstavili četrdesetak odabranih naslova knjiga koje mladi rado biraju za čitanje. 

 

Ovim putem, želja nam je na jednom mjestu okupiti preporuke za čitanje knjiga, koje srednjoškolci smatraju vrijednima, te ih žele preporučiti svojim vršnjacima za čitanje. Stoga smo pozvali sve srednjoškolske profesore i školske knjižničare, da potaknu srednjoškolce na čitanje, te ih motiviraju da se aktivno uključe u kreiranje zajedničkog instagram profila s preporukama za čitanje za srednjoškolce. Za vizualno najprivlačnije, najkreativnije i sadržajno skladne objave koje nas potiču na razmišljanje i motiviraju na čitanje pripremili smo vrijedne nagrade.

citam_mislim

#citammislim #knjigezamlade

Urednice instagram profila: Dina Kraljić, dipl. knjižničar i Lucija Baksa, pom. knjižničar