Heklice u knjižnici

Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec od 2019. godine provodi program za žene srednje i starije životne dobi pod nazivom „Heklice u knjižnici”. Programom su obuhvaćene besplatne radionice heklanja medicinskih pomagala (hobica za prijevremeno rođenu djecu), igračaka kao poklon djeci kod prvog učlanjenja u Knjižnicu u „Mjesecu hrvatske knjige” i rekvizita za putujuće izložbe namijenjene vrtićima u svrhu promicanja čitanja. Uz heklanje, polaznice pletu rukaviće za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Radionice se provode cijelu godinu kroz organizirane cikluse. Sudionice se sastaju jednom tjedno u prostorima knjižnice, srijedom od 17:00 do 18:30 sati. Knjižnica omogućuje besplatno korištenje konca, a žene da bi se uključile u sudjelovanje moraju imati osnovno znanje heklanja i pletenja.

Kroz program ostvarene su brojne suradnje s vrtićima (putujuća izložba), osnovnim školama, domovima za starije, udrugama (Ozana iz Zagreba, Udruga za Down sindrom Međimurske županije) ...

Godine 2022. medijska grupa Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica snimila je radijsku emisiju i kratku reportažu o grupi „Heklice u knjižnici”.

Reportaža Heklice koju su izradile učenice medijske grupe Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica  ( Izvor: Youtube )