Tjedan cjeloživotnog učenja
22. rujna 2022.
Novi dizajn naših mrežnih stranica
4. listopada 2022.
Prikaži sve

Kultura se fura, ugovorena nabava novog bibliobusa

Projekt „Kultura se fura“ aktivan je punih godinu dana, a 28. rujna dobio je dodatnu dimenziju. Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec kao korisnik projekta ugovorila je nabavu bibliobusa s trgovačkim društvom Autobus d.o.o. iz Zagreba. Nakon provedenog postupka javne nabave ugovorena cijena novog vozila Bibliobusne službe iznosi 2.325.600,00 kuna (2.907.000,00 kuna s PDV-om), a ugovor su potpisali ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan i direktor Autobusa d.o.o. Robert Vrhovski.

Projekt “Kultura se fura” u vrtiće i domove umirovljenika dovodi čitalačke radionice 

“Bibliobusna služba Međimurske županije je s radom započela 1979. godine i to upravo u Mjesecu hrvatske knjige, 30. listopada, kada je stiglo prvo vozilo koje je opremljeno knjigama i slikovnicama krenulo u sve kutke županije. Bibliobus koji sada koristimo je iz 2003. godine i uistinu je dobro da smo u prilici zamijeniti ga s obzirom na brojne pomake koji su se u toj službi do danas dogodili. Novo vozilo će biti suvremeno opremljeno knjižnom i multimedijalnom građom, informatičkom podrškom i prilagodbom za osobe s invaliditetom. Što se tiče drugih projektnih aktivnosti koje provodimo u vrtićima i domovima umirovljenika, a riječ je o čitalačkim radionicama prilagođenima sudionicima, one se odvijaju dobrim tempom i okupit ćemo više sudionika nego što smo projektom predvidjeli”, ističe ravnateljica čakovečke knjižnice.

U svjetlu projektnih aktivnosti upravo je nabava novog bibliobusa najvažnija stavka, pa su potporu svečanosti potpisivanja ugovora dali i partneri projekta, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Novim bibliobusom omogućeno da dobra knjiga uđe u svaki međimurski dom

“Kao osnivač ponosni smo na rad čakovečke knjižnice i sve projekte koje provodi usko vezane uz kulturu čitanja našeg kraja. Novim bibliobusom još će se kvalitetnije, brže i s većim opusom obuhvatiti sva ona područja te čitači koji ne mogu doći do Čakovca i knjižnice. Omogućuje da dobra knjiga uđe u svaki dom, a velik broj Čakovčana itekako voli čitanje, o čemu govori i broj korisnika kako knjižnice, tako i bibliobusne službe”, naglasila je čakovečka gradonačelnica te istakla kako financiranje europskim sredstvima, gradskom i županijskom Proračunu omogućuje da sredstva ulažu u nove projekte od kojih će poput ovog, korist imati svi građani i koji će im omogućiti nove razvojne mogućnosti.

“Tradicija bibliobusa u našem kraju datira od 1979. godine. Radi se o jednom potpuno drugačijem vremenu, no bibliobusna služba i danas iznimno dobro funkcionira te treba kontinuirano ulagati u infrastrukturu i knjižnu građu. Upravo se to radi novim bibliobusom i ne sumnjam da ćemo se uz ovaj projekt te rad službe isticati i ovog puta kao primjer dobre prakse”, rekao je međimurski župan i dodao kako Međimurje uživa iznimno visok čitalački standard koji će ovim i sličnim projektima zasigurno zadržati.

Čakovečka knjižnica „Nikola Zrinski“ ima 6.700 članova, a kako jednu člansku iskaznicu koristi više članova domaćinstva, broj korisnika je do tri puta veći. Bibliobusna služba ima 1.700 članova. Projektnim aktivnostima čitalačkih radionica projekta „Kultura se fura“ obuhvaćeni su: OŠ Donji Kraljevec, dječji vrtići Ribica Žabnik, Suncokret Strahoninec, Mala Tratinčica Podturen, Sunčeko Selnica, Zipka Gornji Mihaljevec, Belica, Pčelice Ivanovec te domovi za starije i nemoćne „Japa“ Štrigova i „Buza“ Slakovec.

Cilj projekta „Kultura se fura“ je pridonijeti promicanju rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima te unaprijediti opće čitalačke navike u ruralnim sredinama Međimurja. Projekt traje od 16.9.2021. do 16.9.2023., ugovorena vrijednost mu je 3.358.734,43 kune i u cijelosti ga financiraju Europski socijalni fond (85 posto) i Proračun RH (Ministarstvo kulture i medija, 15%) prema Pozivu „Čitanjem do uključivog društva“ koji je dio Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i doprinosi ostvarenju ciljeva Nacionalne strategiju poticanja čitanja 2017. – 2022.

 

gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.
Uvjeti korištenja
Skip to content