Završna konferencija projekta “Kultura se fura” i predstavljanje novog bibliobusnog vozila Međimurske županije
12. rujna 2023.
Održana završna konferencija projekta “Kultura se fura” i predstavljeno novo vozilo
14. rujna 2023.
Prikaži sve

Predavanje Primjena nordijskog hodanja kod osoba s kroničnim bolovima u kralježnici

Zbog velikog interesa ponavljamo stručno predavanje „Primjena nordijskog hodanja kod osoba s kroničnim bolovima u kralježnici“. Predavanje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec u utorak 19. rujna 2023. u 18 sati. Predavanje će održati Astrid Mudri, magistra fizioterapije i voditeljica nordijskog hodanja.

Nordijsko hodanje vrsta je tjelesne aktivnosti, koja koordiniranim radom ruku i nogu u normalnom obrascu pokreta, koristi nordijske štapove za hodanje. Razvoj nordijskog hodanja kao rekreativne fizičke aktivnosti započeo je početkom 20 st. u Finskoj.
Uz dobro naučenu tehniku nordijskog hodanja aktivira se 90% mišića tijela pa se tako jačaju i mišići kralježnice, pogotovo duboki stabilizatori. Upravo se zato nordijsko hodanje preporučuje osobama s kroničnom boli u kralježnici s cilju smanjenja kronične boli. 75% ljudi tijekom svog života susreću se s kroničnom boli u kralježnici. Jedan od krivaca boli u kralježnici je nedovoljno kretanje i sjedilački način života, zatim krivo držanje tijela i mišićna slabost. Sve to pospješuje razvoj degenerativnih bolesti kralježnice.
Na predavanju bit će prezentirana osnovna tehnika nordijskog hodanja pomoću INWA metode poučavanja u 10 koraka (INWA 10 step teaching metod), greške i njihova korekcija, struktura pojedinačnog treninga, potrebna opremom i pravilni odabir štapova te prednosti nordijskog hodanja i zdravstvene dobrobiti na kralježnicu i druge sustave u tijelu.
Svrha stručnog predavanja potaknuti je ljude koji imaju kronične bolove u kralježnici da odaberu nordijsko hodanje kao oblik rekreacije i zdravstvene pomoći. Za one koji već jesu nordijski hodači da nauče pravilnu tehniku nordijskog hodanja i da otklone eventualne pogreške.

gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.
Uvjeti korištenja
Skip to content