NATJEČAJ za radno mjesto KNJIŽNIČARSKI TEHNIČAR/ KNJIŽNIČARSKA TEHNIČARKA
4. kolovoza 2023.
“Rastimo zajedno na putu uspješnog roditeljstva”
1. rujna 2023.
Prikaži sve

Ljeto na Dječjem odjelu Knjižnice

Unatoč ljetnim praznicima i vrućini na Dječjem odjelu Knjižnice u kolovozu je bilo vrlo živahno. U sklopu Ljetnih radionica održane su četiri tjedne, te jedna jednodnevna radionica.

U tjednu uoči Porcijunkolova u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec započelo je održavanje radionica “Učimo vez”, pod vodstvom Ljiljane Varošanec, dugogodišnje članice grupe “Heklice u knjižnici”. Radionicom se nastojalo djeci približiti, pomalo zaboravljenu vještinu naših baka, ukrašavanja odjevnih predmeta. Djeca su najprije učila osnove vezenja – vrste veza, a nakon toga su se okušala u izradi veza na vrećicama za lavandu, koje su naravno i napunili sušenim cvjetićima lavande iz knjižničnog vrta i platnenim vrećicama te su se pritom i dobro zabavila.

U prostoru Igraonice u razdoblju od 7. do 11. kolovoza održala se radionica “Izradi svoju slikovnicu, ispričaj svoju priču”. Radionicu je vodila odgajateljica Valentina Bel.
Na samom početku radionica djeca su se međusobno upoznala tako što su se predstavili te ispričali nešto o sebi – što vole, što ih zanima ,… Nakon upoznavanja je slijedila je igra “Igra detektiva”, koja je služila kao vježba oblikovanja pitanja. Slušajući priču, djeca su bili mali detektivi te su postavljajući pitanja voditeljici trebali otkriti tko su bili glavni likovi priče. Saznavši odgovor, krenuli su na izlet u šumu, no prije toga je trebalo razmisliti što će ponijeti sa sobom a da predmet počinje s prvim slovom djetetovog imena. Bilo je tu vrlo zanimljivih i kreativnih odgovora. Sve te vježbe dovele su djece do rada na vlastitoj slikovnici. Listajući stare, otpisane slikovnice i časopise budući pisci i ilustratori odabrali su likove, mjesto događaja, rekvizite te ih izrezivali. Naravno, sve te dijelove budućih priča trebalo je posložiti na papir te ih zalijepiti, doraditi, nacrtati, pobojati te su djeca pokazala svoju kreativnost i maštu na dijelu. Tad je trebalo osmisliti i tekst za priču i opet su tu pomogle kreativne jezične igre koje im je pripremila voditeljica. A da bi slikovnica bila spremna za listanje, plastificirali smo ih te je svako dijete svoju priču pročitao svim sudionicima radionice. Da bi druženje i uspomene bile potpune djeca su izradila i narukvice prijateljstva.

Radionica “Mali fotografi” pod voditeljstvom Davorina Mancea, održana je u razdoblju od 14. do 18. kolovoza 2023. godine.
Djeca su na samom početku radionice učila o osnovnim pojmovima fotografije te kako samostalno koristiti fotografski ili mobilni aparat. Nakon teoretsko dijela uslijedio je praktični rad te su krenuli na terenski rad. Šetajući gradom fotografirali su arhitekturu, ljude, događaje,… Posjetili su tržnicu, gradilište, park i stari grad gdje su fotografirali prirodu, kulturne spomenike te ljude u parku. Naučili su kako fotografirati portrete, arhitekturu te o čemu trebaju razmišljati kada kreću u realizaciju istoga, to jest kako se pripremiti. Bila je to prilika da se upoznaju s fotografijom i uoče kako se razlikuje fotografiranje mobilnim aparatom i fotoaparatom.
Izložba fotografija koje su napravili sudionici radionice bit će upriličena u rujnu na Dječjem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

Za kraj Ljetnih radionica održana je radionica “Crtajmo karikature” pod vodstvom nagrađivanog karikaturiste Damira Novaka. U radionicu su se uključili početnici, ali i oni koji već treću godinu zaredom usavršavaju svoje crtačke i karikaturističke vještine. Izložba dječjih radova bit će postavljena u holu Dječjeg odjela te se može pogledati tijekom rujna.

U subotu, 12.kolovoza 2023., osim što su djeca stvarala nešto novo i bila vrlo ponosna na svoje rad šivanjem su usavršavali vještinu koordinacije oko-ruka, vještinu rješavanja problema, razvijali su ustrajnost u radu, mentalnu snagu, kritičko razmišljanje, kreativnost, koncentraciju, samostalnost, te uvježbavaju kontrolu pokreta, preciznost i finu motoriku šake i prstiju. Sve to su radili pod budnim okom naše drage suradnice i voditeljice Dijane Levak, prof.
Iako su vrlo koncentrirano i pažljivo radili na kreacijama vjerujemo da su se pritom i dobro zabavili te upoznali nove prijatelje.

Na Dječjem odjelu upriličene su i dvije izložbe knjiga. Povodom Svjetskog dana mačaka , 8. kolovoza izložene se su slikovnice I romani čiji su glavni likovi mačke, a čije je cilj bio potaknuti male I one malo veće čitatelje na čitanje o dogodovštinama tih divnih stvorenja.
Dok smo 9. kolovoza izložili priče, bajke , legende koje vuku svoje korijene iz davnina, potomke raspršenih domorodačkih naroda možete naći u knjigama kao što su ” Bajkarice”(Planet Zoe, Zagreb, 2020.) i “Bajkari” (Planet Zoe, Zagreb, 2021.), a sve to povodom Međunarodni dan autohtonih naroda svijeta.

gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.
Uvjeti korištenja
Skip to content